Selamat datang ke Galeri Seni Kakak. Tempat untuk kakak letak hasil kerja akak untuk tatapan nenek dan semua makcik-makcik..
RSS

Monday, January 30, 2012

Aina Hilang


Cerita penuh..

Aina Hilang?

Pada suatu hari,di Desa Santika.Terdapat sebuah rumah besar yang banyak penghuni.Penghuninya sebanyak 9 orang iatu nenek,atuk,ibu,ayah,along,angah,uda,alang dan Aina

Along berumur 16,angah 14,uda 12,alang 7,Aina 4.Nama along Putri Aisyah,angah Putri Alya,uda Muhamad Asyraf,alang Muhamad Alif.Aina,Putri Aina.

Satu hari,Aina berjalan-jalan dengan ibu ke pasar besar,untuk membeli ayam,ikan,daging,sotong dan susu Aina.Setibanya di sana, Aina mengambil bakul lalu pergi.

Setelah membayar,Aina pergi main taman,sementara itu ibu melihat baju-baju di gerai berdekatan.Setelah puas bermain Aina mencari ibu di gerai baju,namun ibu tak kelihatan tiba-tiba Aina diculik oleh seorang pak cik.

"Ibu...tolong Aina,Aina diculik waaa"jerit Aina,namun ibu tetap tak kelihatan.Di rumah,ibu,ayah dan yang lain bimbangkan Aina, ibu berkata"macam mana ni...kita dah cari kat satu laman,tapi tak jumpa?".

Sehari setelah diculik, Aina terjaga daripada tidur.Kemudian Aina terjumpa komputer di atas meja.

Aina teringat ayah pernah mengajar Aina menggunakan komputer.Aina berkata"alhamdulillah,ayah pernah mengajar Aina menggunakan komputer,bolehlah Aina menulis di e-mail ibu".

Kemudian Aina terlihat sekeping kertas yang tertulis"kamu di Desa Kemboja nombor rumah ini adalah 67,Jalan 6 Kemboja"Aina gembira lalu berkata"syukur,pak cik ni bagi alamat,bolehlah Aina bagi tau ibu Aina ada kat mana"

Aina pun membuka e-mail ibunya"Syahrinamajid@gmail.com" Aina berjaya.Lalu Aina menulis "ibu Aina ada kat Desa Kemboja,nombor rumah 67,Jalan 6 Kemboja.Ibu jangan risau Aina selamat, sini ada makanan dan minuman ibu."

Tiba waktu malam ibu terlihat e-mailnya lalu membaca,ibu gembira mendengar berita itu .

Keesokan harinya ibu,ayah dan yang lain pergi menyelamat Aina di rumah kosong ,semenjak hari tu ibu tidak pernah tinggal Aina lagi.

0 comments: